30 april, vi förbereder oss...


Idag har vi inhandlat diverse bra-att-ha-prylar till kursen. Ett par kängor blev det av den bästa sorten :)
Jag säljer foder för fullt så det inte ska bli något kvar när vi åker.
Har tränat gästhäst idag och det har gått suveränt bra. Nu verkar det som om hon fattat vad det handlar om. Hon var mycket mer balanserad och försökte inte en enda gång att resa sig :)
Resten av dagen ska ägnas åt egen ridning och lastning av våra hästar.

29 april, plötsligt så händer det!

I går kväll var det full rulle i en blöt hage vill jag lova. En av våra gästhästar kom på en egen idé.
Det som bara skulle vara att hämta hästen i hagen, blev till en lång procedur som tog ca 2 timmar i regn :(
Så är det med de liven, bakslag kan det bli.
Men idag var det helt enligt regelboken, hon kom och följde mig precis som jag bad om.
En nyfiken Mitra är lite sugen på att kolla in Signe på nära håll. Signe har full koll på hästen och låter inte Mitra gå för nära.

Här ligger det några andra och gôttar sig.
Nu ska det grejas i trädgården efter en heldag med hästarna. Jag har ridit 2 stycken, tränat 2 stycken, borstat 6 stycken så det får väl anses som full dos med häst och ändå är det inte färdigt för dagen.

28 april, tänker på packning!


Packkursen närmar sig!
Jag drömmer om vad jag ska ha med och skriver listor i långa banor. Det blir spännande det här! Undrar vad kursledaren säger? Vi kanske får lämna hälften kvar av allt det jag tänkt ta med ;) Men är det packkurs så är det! Lite utmaning ska han väl få, he, he :)
Vi ska vara ute i 6 dygn med hästarna och få lära oss att gå med packhästar som handhästar m.m.
Hoppas att vädergudarna är med oss. Det har ju varit rätt så kallt ett tag nu.

Idag regnar det lite lätt :) jättebra för vår sådd. Det verkar i alla fall som om gudarna är med oss i det fallet :)

Jag har fortsatt mitt arbete i vår roundpen. Vi har tränat på att växla från skritt till trav och trav till skritt. Det var inte så enkelt, tyckte Dottie. Igår fick jag diskutera om att jag kan byta sida på henne och idag det här med sakta av och öka. Alltså kontrollera farten! Det imponerar väldigt på hästarna och de blir trötta av övningarna. Så vi tar den tiden som behövs och när det går bra så slutar vi för dagen.

27 april


Igår var det full fart som vanligt. Vi har sått nya beten till hästarna och gjort nya smarta lösningar för vatten till våra gästhästar :) och nya öppningar mellan hagar, utan grindar :)
Jag lekte som vanligt med hästarna och det blev en runda för en av hästarna i vår roundpen och den andre fick lite fobiträning vilken den tyckte var onödigt jobbigt, men absolut nödvändigt innan vi kan fortsätta och gå vidare.
Idag har jag haft samma häst som igår i vår roundpen men idag blev det med sadel och det gick lika bra som igår. Lite upprörd blev hon av att sadeln satt där men hon kom fort på att den inte gick att få av :) Vi har filmat hela tillställningen.

25 april, vi har haft en jättebra kursdag!


Idag har vi fortsatt med andra övningar och det har hänt mycket de här dagarna med både hästar och människor.

Vi har sett lite olika reaktioner på hästarna idag när vi presenterat nya övningar.

Här har den här hästen fullt upp att smälta upplevelsen av att stå i en fyrkant av bommar.
Man lär så länge man lever! Alla är olika och det tar olika lång tid att nå målet.

Dag 1 NH- kurs är avklarad :)


Strålande väder och glada människor med sina hästar:)
Det gick kämpebra! Alla var så duktiga och jag tror att det var ett gäng trötta människor som lämnade gården idag. Hästarna var i alla fall trötta och står (en del ligger rätt utslagna) i sina hagar och äter hö efter dagens övningar.
Imorgon blir det fler utmaningar för dem!

24 april, NH- kurs!

Idag blir det kurs! Ett antal människor och unghästar kommer under 2 dagar att få gnugga sina geniknölar här hos oss :)
Igår ägnades dagen åt förberedelser inför kursen idag, träning av hästar och ridlektioner.
Det kom 2 lass med grus som skulle på plats och en massa annat smått och gott som skulle fixas.

22 april, ännu en dag till ända!

Stuntsonen med kompis har kommit hem på besök. Kent har filmat när de har tränat en fight inför morgondagens uppträdande på Nöjesfabriken i Karlstad.  
Annars har vi fått mycket gjort idag. Tränat hästar, tagit av skor (på träningshäst) och verkat hovar, harvat, lämnat in deklarationen, varit på banken och hämtat 2 lass med hö.

21 april, full fart!

Det är full fart hele tia :)
Idag hade fodret redan kommit då jag kom hem från mitt nattjobb. Som tur var så var yngsta dottern på tillfälligt besök och kunde öppna till foderrummet. Jag har sagt att de alltid ska ringa först så vi kan hjälpa till med avlastningen, men det funkar inte alltid. Nu löste det sig ändå som tur var :)
Idag har Kent harvat i sommarhagen och en del i vinterhagen. Jag har även fått nya stötdämpare på min bil och det kan jag tacka Kent för åxå :)
Det går framåt med träningshästarna. Idag blev det att bekanta sig med ett paraply och skicka- övningar.

20 april, har varit på hembesök!

Idag har jag hälsat på ett islandssto på 13 år som var nyinköpt och verkade lite "skum" tyckte ägaren. Ägaren berättade lite om hästen innan vi gick in i hagen. Den var svårfångad, lite som en rädd mus, var bekymrad utanför hagen, "bitchig", hade sparkat efter hovslagaren m.m.
Kontentan av beöket var att jag bara kunde konstatera att det var en mycket trevlig och positiv häst som gjorde allt du begärde med lätthet. Ägaren var fullkomligt nöjd efter besöket och fick en ny syn på sin fina häst.
Sedan har jag fortsatt med träningen av de inridningshästarna jag har. Idag hade verkligen polletten trillat ner :)
Lika roligt varje gång!

19 april, fortsätter med träningshästarna!


Dottie hade smutsat ner sig så vi döljer det med min regnrock :) Vi leker lite skrämsellekar. Hon är orädd den här damen. Jag har provat lite av varje och det berör henne inte mycket. 
Varje individ är unik och jag får jobba på helt olika sätt med de här hästarna jag har. Intressant är det i alla fall.
Flexibel får man vara och lösa problemen vartefter de uppstår.
Har även haft lektioner idag och egen ridning, en helt vanlig dag, alltså!

18 april, häst nr 2 har anlänt!


Då har Indigo anlänt! Det blir lite turbulent när det kommer nya individer. Grim har fullt upp att kontrollera flocken och den nya hästen. Det är han som har hingstens uppgift i flocken och jag lovar att han var svettig idag.

Jag har satt upp staket inför helgens kurs och till gästhästarna som kommer då. Fullt upp med andra ord!
Jag har kollat upp lite olika saker med de nya hästarna och de verkar vara helt OK. Ska bli kul att leka vidare med dem:)

17 april och blåsväder!

Redan i starten idag stötte vi på en råbock med rejäla basthorn på ca 10 meters håll. Han stod lugnt och betade när vi kom. Den varken såg, hörde eller kände oss på lukten för det blåste rejält. Vi stod länge och tittade men till slut ropade jag till den, så han skuttade in i skogen.

Har ridit Fruma och Trölla på mon i en sandhåla där det är jättebra att träna smidighet, kroppsmedvetenhet och att gå sakta i backar uppför och nerför. Fruma hade en del att säga om det så hon pep lite i protest och gjorde några kast med huvudet. Det märks att det är en förändring på gården, i form av en ny häst. Stona började så klart att brunsta. Blåsten påverkade nog en del också för det knakade och brakade i träden runt omkring oss.

Trölla kunde jag rida helt utan huvudlag och det är så roligt när det går bra. Hon bryr sig inte om varken brunstiga ston eller blåst.
Jag har lekt lite med Dottie idag på ridbanan. Hon verkar vara en trevlig tjej. Hon var med på allt jag gjorde.


16 april och mer orrar på skogen


På vår skogstur i dag flög det upp en orrhöna mitt framför oss och strax därpå kom en tupp och flög bara 15 meter framför oss på låg höjd och man kunde tydligt se hans gula näbb och röda huvud, det var jättehäftigt :)

När vi kom hem var Mitra så här trött och låg som död på marken.

Grim likaså.

Nu har Dotte anlänt! Det ska bli kul att prata med henne i morgon :) Fin quarterhäst!

15 april och jag har haft kul hela dagen!


Idag har jag trängseltränat Mitra och övat på stopp. Hon är snabb i hjärnan den hästen :) Jättekul att leka med!
Fruma och jag har gått en promenad i skogen och vi har lekt leken, gå rakt och från skritt gå över i trav sakta ned till skritt och stopp med bara hjälp av mitt kroppspråk och lite sidvärtes övningar på slutet. Sedan har jag ridit Trölla- gumman barbacka idag åxå med endast: ingen tygel alls ;)
I morgon anländer det första projektet, ett quartersto :)

15 april och en strålande morgon!

Tänker på den kända svenska avundsjukan :(
Hur är vi människor "funtade" egentligen? Hur kan någonting som någon inte ens sett, bli någonting som är dåligt eller fel? Varför påstå någonting som man inte vet något om. Varför blir tanken och bilden av det vi läst eller hört till något negativt i stället för att tänka flexibelt och lära oss något nytt av det.
Ta reda på mer fakta om det som är nytt och annorlunda!
Snälla människor tänk efter före!

Idag ska vi ha kul ute i ett strålande väder, rida, leka och njuta av tillvaron!

14 april


Tar emot foderbeställnigar för fullt och har haft lektioner i det fin-fina vädret. Har till och med hunnit rida en barbackarunda ikväll.

Så här trött blev Fruma efter dagens övningar.

Garpur blev också ganska trött efter övningarna. Vi lekte med honom löst på ridbanan och han var så duktig.

13 april

Har jobbat med staket halva dagen och äntligen fått klart till träningshästarna. Det är fortfarande lite tjäle i marken men det gick att få ner stolparna så det håller.
Har haft kundbesök, både träningshästägare och foderkunder under dagens lopp.
Andra halvan av dagen har ägnats åt ridlektioner och egen ridtid. I strålande sol :) Det är så kul att äntligen kunna använda ridbanan fullt ut och alla saker som har stått i ladan under vintern har kommit fram. Hästarna tycker det är jättekul att vi använder dem igen. Det blir lite mer omväxling för dem nu.

Förklaring till inlägg!

Att jag tränar hästarna på att lyfta benet med rep har i alla fall räddat en häst från att skada sig en gång. Det hjälper hästarna att förstå och ge efter för tryck var det än kommer ifrån.

12 april, vi är igång efter helgens övningar!

Det har varit en skön helg och vi har hunnit se över våra hagar, rida och umgås. Igår när vi red såg jag vårens första tussilago.

Idag har jag haft lektioner och vi har lekt förtroendelekar. Här är en elev i färd med att dra en plastdunk fylld med grus. Hästen ska gå framåt och eleven drar dunken bakom, vid sidan om och byter sida utan att hästen slutar gå eller blir rädd. Vi har även lyft benen med hjälp av rep när hästen går :) och ridit i halsring m.m.
Jag vill bara poängtera att hästarna är väl förberedda för de här övningarna och jag rekommenderar ingen att prova om man inte vet hur man ska förbereda hästarna för uppgifterna.

10 april


Nu känns det som att det inte är så långt kvar till sommaren och vi kan ta fram våra hängmattor igen!
Igår var det full rulle hela dagen med ridlektioner och andra hästiga aktiviteter.
Det som göms i snö kommer upp i tö!
Nu hittar jag nya saker som kommer fram under snön varje dag. Vi håller på att förbereda oss inför kurser, träningshästar och ett stort kalas som vi ska ha. Det är mycket som ska planeras och göras iordning.
Nu i helgen blir det till att vara ute i solen och få ordning på staketen. Byta stolpar och tråd som är dåliga.
När kvällen kommer är det i alla fall inte svårt att somna vill jag lova:)

Svar på frågor

Jag fick några frågor på mitt inlägg tidigare idag och jag ska försöka svara.
Tålamod framför allt och skynda långsamt. Ta den tiden som krävs att lära hästarna något. Alla hästar är olika och behöver olika tid på sig för att kunna utföra saker. Det finns knappast några gränser för vad du kan lära hästen om du bara listar ut hur hästen vill göra det för oss, av egen fri vilja.
Det finns inget recept, utan man får helt enkelt lista ut hur man ska göra genom att vara lyhörd och hjälpa hästen att förstå vad den ska göra och se till att den tycker det är kul. Man kan inte begära att den ska utföra saker som är omöjliga för den.
Buga kan hästar göra när de leker med varandra, så det är en rörelse den utföra :)

8 april

Idag har jag lekt lite med Fruma på ridbanan.
Jag har haft henne lös och hon har fått följa mig och jag har skickat henne på olika uppdrag och hon har fått släpa en lång stör, dragit en plastdunk full med grus och vi har lekt med en prasslig pinne. Samma övningar som vi gjorde från marken gjorde jag även uppsuttet. Fruma var mycket koncentrerad och tyckte allt var OK. Lite skumt var det när jag red henne och släppte ut dunken 8 m och snabbt drog den till mig, samtidigt som jag bad henne gå. Fast hon löste det också galant :)
Sedan har vi övat på att buga och hon gjorde det riktigt bra nu.
Garpur har fått massage av Kent och det var verkligen skönt tyckte han.
Transporten ska besiktigas i nästa vecka, så nu blir det att se över den idag.

7 april och jag är lite nere!


Det ligger allt för mycket snö kvar och det är fortfarande tjäle i marken så jag får inte klart i hagarna som jag har tänkt. Det är lite frustrerande och jag är därför lite nere för tillfället. Men så är det, man kan inte vara på topp hela tiden. Så är det med våra hästar också. De är heller inte i form alla dagar. Lyssna på hästarna och känn efter hur de mår och gör något roligt när det tar emot.


6 april och jag har fått mycket gjort idag!


Stuntsonen är hemma och tränar lite ridning inför sommarens jobb på High Chaparral. Han är en naturbegåvning så det ska nog gå bra :)
Annars har dagen bestått i att göra diverse ärenden och jag har även börjat med staketen som ska fixas innan träningshästarna kommer. Sedan har jag haft lektioner på ridbanan hela eftermiddagen. Äntligen börjar det gå att göra lite roliga saker igen.

4 april långritt!


1½ mil på grusvägar! Våra hästar går barfota och vi gick bakom 2 skodda hästar så vi kunde fota spåren. Jämför våra barfota med de skodda.

Se vilka perfekta hovar Fruma har till vänster! Ser ni hoven över huvud taget på den skodda?

Här går Fruma!
På vår promenad såg vi att bävrarna har vaknat och börjat jobba lite!

Sädesärla och fjäril såg vi också på vår promenad. Nu är våren kommen, nu är våren kommen...

Vårkänning!


Det blev en ridtur i sol, regn och snö idag! Vi stannade och lät hästarna äta lite blåbärsris. Det var smaskigt tyckte de. Inne i skogen är det bra mycket snö kvar. I den här gläntan har solen värmt ordentligt. Tyvärr var det lite blött i backen, annars är det en fin plats att sitta i solen på.

1 april och typiskt väder :/


Idag har vi aprilväder!
Snö, regn och blask är inget vidare tycker jag:(
Nu har jag ställt in hästen Trölla så hon får torka fossingarna ett tag. Hon har haft problem sedan i höstas med baccilusker i hovarna. Därför har jag henne inne flera timmar om dagen och behandlar hennes hovar så länge det är så här blött i hagarna. För tillfället är behandlingen mest förebyggande. Hon har inte ont och hon är fullt ridbar barfota på grusvägar.
För övrigt ligger jag lågt idag.
Tog in lite björkris som ska pyntas för ordningens skull. Det ska väl fram lite annat påskpynt vart efter min inspiration infinner sig. Lyssnade nyss på Lilla Gullefjun och då blir man ju lite glad i alla fall :)
Ikväll ska jag till Ritz i Arvika och lyssna på en duktig tjej som gör sin examensföreställning där.
GLAD PÅSK!

RSS 2.0