Ännu en kall dag!Så är det här året snart slut! Jag hoppas att alla har haft en lika bra jul som jag har haft, med massor av god mat och gott sällskap av släkt och vänner.
Det har varit kallt de senaste dagarna, mellan -20 och -27 dygnet runt. Hästarna har rimfrost i pälsarna. Nu är det ännu viktigare att de har hö dygnet runt när de går ute i kylan. Vi ser till att bäcken är öppen så de kan dricka ordentligt, för det räcker inte med att de äter snö. De är otroliga på att hålla ett hål öppet så de kan dricka fast det är så kallt och fryser på så fort.
Hästarna är ännu piggare nu och har väldigt roligt ute i snön, men de kopplar även av mellan varven och ligger helt utsträckta i snön och vilar sig.
GOTT NYTT ÅR !

God Jul!


Från oss alla till er alla, ha en riktigt bra Jul med hela tjocka släkten och goda vänner.

Vinden viner!Hejsan svejsan!
Nu har vi sannerligen fått vinter i alla fall, åtminstone kallt så det räcker! Skulle önska lite mer snö, typ, 5 cm till, skulle vara perfekt. Gamla krutgumman Trölla, 18 år, är det full fart på i snön. Hon pinnar på så snön yr. Idag var det isande kalla vindar då vi tog oss fram på snöiga stigar. Jag red barbacka och endast ett grimskaft i handen, å hej va' det går undan i kurvorna. Vet inte vem som skrattar mest, hästen eller jag :)

Lastträning!


Så här lätt bör det vara att lasta 2 hästar ensam, om man har förberett dem.
Därför tränar jag alltid alla våra hästar noga inför den första resan. Det är inte helt riskfritt att lasta hästar, så jag tar mycket god tid på mig. Jag vill på ett så säkert sätt som möjligt lasta mina hästar utan att riskera varken dem eller mig för trauman. Därför leker jag mycket klaustrofobiska lekar med dem så att det inte ska vara så svårt för dem att gå in i trånga utrymmen. Men först och främst måste jag ha etablerat ett gott samarbete mellan mig och hästarna så att de vet att de kan göra det jag begär utan risk.

Dagens övningar!

Hej babberiba:)
Så har Mitra lärt sig att gå i aska då. Lillflickan lärde sig av farbror Grim som är den i flocken som styr och ställer. Han talar om vad som ska göras och inte göras. Mycket bra ibland men mycket irriterande och tar lite extra tid ibland. När vi har med hästar att göra så måste vi räkna med att det kan ta tid. Om vi ska ha hästar som vill samarbeta och lita på oss så kan vi inte ha bråttom och skynda på saker som vi vill ska fungera. Idag tex. hade Fruma en typisk dag med massor av hormoner i svängning. Det stämmer ju det där att om man vill ha utmaningar så ska man köpa ston :)
Hon fick för sig att det inte alls var aktuellt att vara med mig när de andra fick ha kul i hagen. Jag fick diskutera lite med henne med mitt kroppspråk och det tog ca. 2 minuter så kom hon frivilligt och lös och ställde upp sig på den platsen jag visade henne att hon skulle stå för att bli borstad och sadlad. Om jag nu hade börjat bråka med henne och satt fast henne och släpat dit henne hade det ju varit tvång och hästen hade lärt sig att jag är väldigt otrevlig och nästa gång hade saken troligen blivit värre. Nu fick hon på ett bekvämt och för hästen förståeligt sätt veta att det är bäst att göra som matte säger, även idag:)
Hejå, lilltå!

Isigt i hagarna!

Hej å hå!
Nu har snön smält och det återstår en blandning mellan hårda jordhögar och därimellan is och vatten i hagen. 
Inget bra läge för barfotahästar :(
Men :) hästarna klarar det hur bra som helst, de letar sig fram och går så fint på ren is om de behöver det.
Som den bekymrade människa jag är ;) så hjälper jag till att strö ut aska där jag tycker det ser för jobbigt ut. Mitra som tydligen aldrig har sett aska förut tyckte det var ett för "skumt" tilltag av mig så hon valde att gå på isen hellre än att gå på askan. De andra hästarna har ju sett aska förr och vet att det går att gå på. Jag tror att Mitra snart ser och lär av de andra som den kloka och lättlärda häst hon är :)

Äntligen snö:)


Hej å hopp, full galopp!
Nu blev det fart på hästarna må jag säga. De älskar snö och leker så snön sprutar. Jag står och skrattar högt när jag ser på dem i hagen. Äntligen rör de på sig och har skoj:)
En del människor får problem med sina hästar när de blir så pigga???? Men då påstår jag att det är ett ledarskapsproblem. Jag älskar att hästarna tycker att det är kul att röra på sig och jag har ändå full koll på hastighet och riktning för att de litar på mig och vill samarbeta. Vi har hur kul som helst i snön :)
Tjena mittbena!

Fullmåne!

Så har det då äntligen blivit kallt! Hagarna är frusna och hästarna är torra om hovarna. Kent förbereder sig inför helgens kurs i hovverkning utanför Nyköping. Själv väntar jag tills mörkret faller och månen lyser, då blir det ridning. Finns det något som slår en ridtur i fullmånens sken?
Passa på att köpa presentkort till julklapp!
Hos oss kan man köpa massage, elektroterapi och flera olika typer av ridlektioner och ridturer för de som har ridvana.

RSS 2.0