Ny mark för Festi!

Vi har gått en ny runda idag med Festi som handhäst och det tyckte hon var lika intressant som vanligt.
Positiv tjej det här! Kanske för att det är positiva dagen idag ;)

Trölla löser av Fruma och går med Garpur nu i eftermiddag och verkar helt nöjd med det. Det är ganska blött i hagen där hon gått nu ett tag och hovarna behöver torka lite, för hon ömmar lite när hon går på grus.

Festi är inte lika lycklig över arrangemanget :/ men det är ju träning det också :)

Fler har hämtat sitt foder i dag, så nu blir det inte så många som kommer på söndag :)

30 September

Ännu en kall morgon med strålande sol :)
Gårdagen blev lika lång som tisdagen. Dä ä môe nu!

Egentligen har jag utlämning av foder på söndag men det har varit några här och hämtat sitt i förväg. Jag är lite flexibel när det gäller hämtandet. Kanske är jag för snäll:/ tycker i alla fall Kent ;) Det kan fort bli så att man aldrig är ledig. Man vill ju att kunderna ska vara nöjda :)

Jag hade några roliga ridlektioner igår och så var Festis matte här. Vi red ut i skogen och Festi provade att tölta och trava. Det gick så bra och hon tycker det är så kul att vara ute på promenad att hon inte vill gå hem igen ;)
Idag blir det en tur ut i skogen, med Festi som handhäst, på nya marker. I nästa vecka ska hon få vila och sedan åker hon hem :´(
Men då kommer det en ny liten tjej i stället :)

I eftermiddag åker jag till Norge på jobb och det ska bli kul:)

29 September

Det blev verkligen en lång dag igår.
Det var fullt ös hela dagen med ridlektioner och foder som skulle säljas och sorteras. Festis matte var här och red och det ser ut som om hon är på väg att ta hem hästen :/
Kommer att sakna henne, den lilla vildhästen. Men så är det ju alltid för mig. Jag fäster mig vid alla som jag har här. Kunde jag, så skulle de bli kvar här allesamman.

Idag är det en ny strålande dag med rimfrost i gräset. 2 grader kallt var det kl. 07.00. Solen skiner och det är så vackert.
Jag har redan betalat en del räkningar och bokfört. Det gäller att inte komma efter med kontorsarbetet. Det är inte min favoritsysselsättning, men nödvändigt, säger Kent, min kloke man och ekonomiske rådgivare och medhjälpare ;)

Snart är det dax att börja fylla våra höautomater igen med hö. Hästarna här går fortfarande på bete. Garpur, Trölla och Festi får hö, för de har inte gräs så det räcker.

Snart kommer min första elev och jag brukar alltid ta hand om alla hästar innan första lektionen. Festis matte kommer idag också och vi ska ut i skogen en sväng. Sedan blir det fler lektioner och även foderförsäljning.

Ser ut som om dagen är fullspikad :)


28 September

Jag tycker om norrmän :)
De har förstått det här med hästar! De ser till hästens behov (både invärtes och utvärtes) och människors säkerhet, de vill lära sig så mycket som möjligt och de är villiga att betala.
Nu trampar jag säkert en del på tårna, män dä årner sä!
Det är inte så illa menat som det är sagt, det finns många svenskar som är duktiga också, så klart :)

Idag är det strålande väder och natten har varit kall. Det märks på hästarna att det händer nåt i naturen nu. De är piggare, men samtidigt lite okoncentrerade. Jag får leka lite extra med dem innan ridningen för att få dem med på noterna.
Festi verkar ha extra känning för hon är stingslig och bråkar med gamla Trölla. Vi får se hur det går idag när matte kommer och ska rida henne.
Dagens program är fullspäckat av aktiviteter.
Kent åker till Mora och jobbar med hovar och massage och kommer inte hem förrän i morgon kväll igen. Så jag får roa mig bäst jag kan ;)

27 September


Otroligt vackra, men livsfarliga! En viss likhet har flugsvampen med hästar! 
Vackra men livsfarliga om du inte kan läsa av dem rätt.

Konstigt att folk inte lär sig hur hästar beter sig och varför de beter sig i vissa situationer.
Hur många kan gå ut i sin hästflock som inte har grimmor på sig, skilja ut en av hästarna och ge den mineraler mitt i hagen utan att de andra bråkar och ska fram och ta det den ska ha?
Jag kan det! Utan att ha med några hjälpmedel, så som grimmor eller grimskaft. Hästarna vet vad det betyder när jag så att säga "pratar med dem" med mitt kroppspråk. Konstigare än så är det inte och så enkelt :)

Min verksamhet går ut på att både hästar och människor ska vara trygga i situationer som kan tänkas uppstå i samband med hästar. Människor och hästar tränas på ett sätt som är enkelt för alla förstå och utföra.
Det tar bara olika tid för olika individer att få in det i sin kropp och knopp.

Idag har jag tränat Festi vildhäst. Hon var på ett annorlunda humör idag. Jag kollar alltid av alla hästar först innan jag rider dem. Idag märktes det att det var något speciellt med Festi, så jag gjorde några markövningar och efter en stund var hon på ett strålande humör igen och jag kunde rida henne utan problem.
Hade inte jag lyssnat på hennes varningar så hade det troligen inte gått så bra att rida henne.

26 September

På helgerna är jag ledig från elever och jag brukar rida våra hästar i skog och mark med lite mer fart. Det blir mycket seg ridning för hästarna i veckorna, då det inte passar att ta ut alla elever på en fartfylld runda.
Idag rider jag och några av hästarna ut på nya äventyr. Det ser ut att bli en fin dag utan regn och kameran är med utifall vi får syn på nåt kul.

Jag har haft en heldag med hästarna och Kent en dag med skutning inför älgjakten :) Bra fördelning tycker jag.
Det blev en del grävarbete för mig också. Hagen till besökshästarna är så blöt att jag fått gräva diken så vattnet kan rinna bort. Vi får se om det blir bättre.
I skogen hittade jag så klart svamp men dessvärre ingenting att ta hem dem i. Det får bli en tur i morgon och hämta dem.

25 September


Så här fint går Festi med Matte i skogen :) när hon går först som sist, spelar ingen roll. Det är en mycket självsäker dam och hon kunde gärna tänkt sig att fortsätta promenera i skogen längre än vad vi tänkt oss :)

Gråmulet idag åxå!
Men idag ska jag rida lite själv på mina pållar har jag tänkt. Gubben är på på passröj och eventuellt blir det skjutning så då har jag dagen för mig själv tillsammans med alla raringar.

Så på med sydväst, gummistövlar och regnrock och ut i skogen:)

Här står Fruma och jag och tittar ut över tjärnet!

Här sitter Grim!

24 September, gråväder

Jag blir inte jätteinspirerad idag när jag tittar ut och allt är grått och regnigt.
Här går inte ann att vara en tappad sug! Le, vissla och rid:)

Idag ska vi ta Festi ut i skogen på en runda igen, för det tycker hon är kul. Det gäller att göra kul saker med hästarna så här i starten. Om vi hela tiden sitter och gör samma övningar på ridbanan så blir det fort trist för både häst och människa. Hästen behöver utmaningar och uppgifter som den kan lösa med hjälp av oss.

Min foderleverans kommer troligen idag också, så i helgen blir det till att ta hand om det.

Det kom inget foder :( Men vi fick massor gjort med trädgården idag trots regnet :)

Festi var jätteduktigt och vi gick en rejäl runda i skogen.

23 September

Nu har jag och Festi gett upp för idag. Vi har slagits med knott en stund. Tur att hon är stadig på benen när hon likt en akrobat kliar sig högt och lågt, fram och bak, under och över, allt medans jag sitter på :) Vi fick i alla fall gjort något vettigt mer än träna balans.

Kent sköt en  Orrhöna i morse och den hänger nu så vackert i veboa för att om några dagar göras i ordning.

Vi har fått ner en massa gamla staket som vi eldat upp och det börjar kännas riktigt gôtt nu inför vintern. Det är städat på gården och det mesta är på plats.

22 September, det har varit en lååååång dag

Det blev sent innan vi kom in idag!
Dagen började med att jag gick ut te hästera kl 08.30 gav dem sitt foder, mineraler och örter.
Första lektionen för dagen blev en tur i skogen. Sedan kom Festis ägare och vi red först på ridbana och sedan ut i skogen, vilket gick jättebra så klart :)
Därefter en ridlektion på ridbanan. På ridbanan fick det bli träning på att använda sitt kroppsspråk istället för att ta till tyglarna. Jag är otroligt noga med att man måste förbereda hästarna vad de ska göra. I första hand bara med sitt kroppsspråk, därefter ökar man på trycket tills hästen utför sin uppgift. Människor måste lära sig att lita på att hästen kan göra saker av sig själv utan att vi behöver dra i dem. Jag tar helt sonika bort tyglarna och ber människor lista ut vad de behöver göra för att förklara för hästarna vad de ska göra på ett hyggligt sätt så att den har en möjlighet att förstå. Alla brukar bli överraskade över att det verkligen fungerar och därmed väldigt stolta över sig själva.
Nu i kväll har vi lagat tak på stolpboden och lillstugan så de håller tätt i vinter.

Vi är på spaning!


Här finns ingen vit älg!
Bara en massa trattkantareller hittade vi och då har jag inte med mig nåt att plocka dem i :/
Men vi ska hämta dem senare när vi går med hunden i skogen :)

Efter nattens regn, 28 mm, är det otroligt blött i skogen. Det fullkomligt forsade fram på stigarna.

21 September

Vinden viner och solen skiner :) Nu blir det älgspan för resten av dan :)

Det blåser ganska rejält idag och det passar bra att testa ridning ute i skogen då :) Festi tar det med ro trots att det var någon som drev med en motorsåg i skogen. Vi tränade på one rein stop och att bara stå och naturligtvis att gå :) Allt fungerade perfekt och i morgon kommer ägaren och ska rida igen.

Idag tar jag ut eleverna i skogen för att se om vi ser den vita älgen. 

Har sett en vit älgtjur på NÄRA håll, länge!

Har för vana att ha kameran med mig, men nu hade jag inte det, tyvärr:/ för nu var det närkontakt av 3:e graden.
En stor vit älgtjur stod vid vägkanten när vi körde förbi. Han stod bara 20 meter ifrån oss och vi kunde stanna bilen och tittade länge på honom. Det var en 4- taggare med stort hakskägg och rejäla horn. Kent fick fram sin mobil och gick ur bilen för att fota. Då gick älgen iväg, med Kent efter och mobilen i högsta hugg. Resultatet blev klent :/ en bild där det är en vit prick på långt håll. Kent fick inte igång mobilen med det samma så han kunde ta en bild när älgen var som närmast oss.
En upplevelse var det i alla fall att få se den på så nära håll.
Jag har bara sett en vit älg en gång förut! Det var en ko med en brun kalv bredvid och det var många år sedan.

20 September


Vi har en överenskommelse, Festi och jag :)

Se hur hon blundar och njuter. Om jag kliar dig så kliar du mig! Hon kliar mig där jag ber henne göra det.
Vi gör detta före och efter ridningen.

Som en nyhet i inlärningen fick Festi flytta på bakdelen idag när jag red henne. I och med att jag förbereder alla rörelser från marken så var det inget konstigt för henne att utföra det.

19 September, hur många red till vallokalen?


Vi gjorde det!
Här går vi under 61:an mot vallokalen 5 km hemifrån, genom samhället och till Gunnarsbyskolan.

Här är Vrångsälven bakom oss. Vilken fin dag att rida i :) På vår lilla promenad gjorde vi stor succé och vi fick vara sociala och stanna flera gånger för att prata med trevligt folk.

Hemma igen och hästarna fick en välbehövlig dusch. 

18 September. En "ledig" dag!

Har bestått i att handla, ta hand om tvätt, ridit Trölla och haft Festi med som handhäst, klippt gräs och ännu mer ridning.
Festi var lite slöare idag, kan bero på att det blev mycket igår. Men idag gick vi på nya ställen och där det var ganska trångt mellan träden. Hon fick klura ut hur hon skulle följa med i repets riktning. Det blev lite att tänka på och vi fick vänta på henne ett par gånger. Festi fick också bekanta sig med 3 hundar och en cyklist ute i skogen och häromdagen var det barnvagnar på vägen när vi gick till stallet.
Bra när det händer saker så hästarna får uppleva så mycket som möjligt och vi människor ser vad det är vi behöver träna på.

17 September


Här sitter jag :) på Garpur när han ligger och vilar sig!

Idag har Festi haft sin matte här och vi har ridit en sväng på ridbanan och i skogen. Resten av dagen ska ägnas åt lektioner och ett hembesök, där hästen har problem med att gå på transporten.

16 September

Festi är underbar! Trots att det står en hingst och ropar så gör hon det jag ber om :) Jag har ridit henne på ridbanan och det går strålande. I morgon blir det skogstur med matte.

Igår kom 2 hästar till oss på tillfälligt beök. En hingst och en vallack som ska stanna till på söndag. Det gör ju att det blir lite turbulens i hagarna. Men faktum är att det varit väldigt tyst och lugnt mot vad det brukar vara.
Vi har fått reparera lite hage bara. De går bredvid varandra men ville tydligen vara tillsammans i stället ;) och det kan man ju förstå :)

15 September, en dag som gått i 120...

Full rulle kan man säga!
Inte mycket till paus här inte. Men det har fungerat och det är huvudsaken. Hästarna har skött sig strålande och lite målat har det blivit i dag med :) Jag har även lyckats tvätta av dörr och fönster till stolpboden, så vi får väl se om det blir målat nån dag.

14 September, har fått lite att fundera på...

På med regnkläderna!
Idag blir det lektioner både på ridbanan och ute i skogen. Ska även rida Festi så hon är väl förberedd när matte kommer på fredag och ska rida henne ute i skogen.

Kanske kan jag tvätta en garagedörr idag och färg på den kanske jag kan få till i morgon, om jag har tur med vädret.

Åh, så har jag blivit uppringd av en Norsk TV kanal som frågade om jag ville vara med i ett TV program. Klart jag vill :/ sa jag. Hujeda mig, hur ska det gå?
Man får int va blödig, eller hur? Dä ä bara å stå på!

13 September

Har ridit Festi på ridbanan och hon tar det med ro och gör det man begär av henne.
Kunde inte låta bli att måla lite :) ett par dörrar på stallet bara och ev. stallfönster lite senare. Men först några lektioner.

12 September


Det blev en ridtur med GPS idag :)
Vi har "rekat" lite för att se hur långt vi rider och tiden det tar. Hittade lite svamp som blir gott till stekarna i vinter. Mitra blev riden en stund också. Kent bytte Grim mot Mitra och det hade varken den ena, andra eller tredje något emot :)

11 September, vi rider på tur!


Här har vi slagit läger och ska grilla korv!

Vi har med oss var sin handhäst som vi bundit upp i skogen.
Här står Garpur som fick vara packhäst. Han bar ved, korv m.m.

Grim och Mitra är med också! Mitra står längre bort så hon var svår att få med på bild :) Men hon skymtar mellan träden.

Undrar vad Fruma tänker på?

Kôrv ä gôtt!

10 September

Har äntligen målat färdigt!
Så nu är det bara resten kvar :/ det tar vi nästa år tror jag. Då blir det stallet, garaget, stolpboden, alla staket och renovering av lillstugan.
Det finns sannerligen mycket att göra på gården om man bara vill.

Idag blir det ridlektioner och jag ska ta en tur med Festi som handhäst ut i skogen.

Första gången Festi är ute i skogen och det märks inte att man har en häst med. Hon går på alldeles lös lina och följer oss hela tiden fast vi går på mycket trånga stigar ibland.

Maken till häst får man leta efter...Lycklig den som blir ägare till henne :)

9 September, Festi är riden :)

Idag är Festi riden på ridbanan. Det gick så bra och hon var med på noterna. Festi är både styr och stoppbar :) Vilken lycka för den hästägaren att få utveckla den hästen!

Nu ska jag strax iväg till ett lastproblem!
See you later!

8 September, uppsuttet :)


Uppvärmningen idag bestod i att följa mig i labyrinten :)

Festi har aldrig sett det här förut och det var första gången jag bad att hon skulle gå i ett däck. Inga problem här inte :)
Idag satt jag upp på Festi och det var också i sin ordning. Hon tittade på mina ben och konstaterade att så är det bara med den här människan, hon kan vara överallt och det går bra :) Jag satt upp på båda sidor och allt var lika OK.
När vi gick till stallet efteråt rundar vi ett hörn där jag har lite gamla grejer ståendes efter husväggen bla. en rostig vattenkanna med stenar i. Den rev Festi ner när vi gick förbi och hon blinkade inte ens när den for i väg rätt ut i vägen.
Min mamma som stod längre upp i trädgården blev desto mer fundersam och undrade vad som stod på :)

7 September

Vi målar på och nu är det bara altanen kvar och den blir klar idag :)

Festi är klar för uppsittning :) Idag har jag hängt och skuttat upp och ner på henne många gånger från båda sidor och hon hade ingenting mot det.

Jag har även hängt och slingrat mig runt stolpar och räcken på altanen för att måla färdigt men till mitt stora förtret är den inte färdig, ännu :(
Vi behöver köpa mer färg för det suger otroligt mycket och är jättepilligt att måla så det känns bara seeegt.
Jag vill bli färdig nån gång!

Mamma och pappa är här så mamma har hjälpt till att måla och pappa plockar lingon och svamp så det står härliga till. Till middag idag blev det både svampsås och smörstekta kantareller till älgsteken.
Gôtt- gôtt i gôtt- gôtt :)

6 September


Festi som handhäst :)

Bekom henne inte ett dugg :) fungerar jättebra...
I morgon blir det sadel på och ev. uppsuttet :)

Jag har grejsat ganska mycket mycket idag! Har varit över henne och gått runt i diverse formationer och det är ingenting som upprör henne.
Ser lovande ut!

5 September

Åh, stugan den lyser röd å grann  i solen...
Vi har hunnit med en hel del och ser ljuset i tunneln :) Vi fortsätter med resten och min plan är att det bara ska vara altanen kvar i morgon :/ må det hålla....

Det gjorde det inte... lite rödfärg kvar!

Jobbar sista natten nu och i morgon blir det provtagning på fastande mage, betala toastolen, hem och äta frukost, ut te hästera och se hur långt jag kommer med Festi. Ridlektion blir det och måla en del.

Ser ut som om det inte blir någon brist på sysselsättning i alla fall.

4 September

Idag blir det inte så mycket hästjobb. Bara vanlig tillsyn av alla. Sedan blir det målning av hus för hela slanten.
Nu har bröderna åkt, så det blir Kent och jag som får ta resten.

3 September, ingen rast och ingen ro

Bara 4 timmars sömn inatt :/
Satte igång bröderna att måla huset på förmiddagen, köpt ny toastol, kokat kaffe, lagat mat, haft en ridlektion som mjukstart och sålt foder.
Lekt med Festi i rundkorallen och det var lite att grejsa med vill jag lova. Hon vill inte som jag vill :/ till en viss del, så det här måste vi reda ut. Det är det här med att komma ända in och kunna stanna tills jag skickar ut henne som är så otroligt svårt. Hon vill inte lita på att hon överlever. Men vi tar nya tag efter helgen :)

Nu ska det städas efter oss och sedan grillar vi korv :)

2 September


Det är det här kyffet som Festi inte vill lämna :)
Här står hon idag för att bli ompysslad och som igår ville hon inte gå härifrån. Jag fick diskutera med henne och vi gjorde om proceduren tills hon följde mig ut och in flera gånger. Igår blev det inte befäst hos Festi att hon borde följa mig, så det blev repetion idag.
Allt annat hon gjorde idag var helt superbra. Vi tränade mycket på att följa och att jag skickar henne i ridposition, samt stopp. Jag ställde henne vid lastpallar som jag klev upp på och stod över henne och grejade. Hon tog det ro :)
En annan sak som jag uppdaterade idag är att beröra henne överallt och mycket i ansiktet, mulen, öron osv. och idag stod hon helt still med huvudet sänkt :)
Duktiga Festi, idag var det en helt annan häst än innan jag blev sjuk :) Mycket mer harmonisk.
Det är bra med paus!

1 September, på promenad med Festi


Det fick bli en promenad i omgivningen för Festi idag. Samtidigt som jag repeterade grunderna med henne.
 
Festi har aldrig varit ute och sett sig om förut. Hon har bara varit på sin gård. Så det här var ju intressant. Hon reagerade inte på några saker eller bilar eller på grannens hästar som står i bakgrunden på bilden. Grushög, en stor pallbock som stod utefter vägen eller rinnande vatten och ny-lagad väg, ingenting av det bekom henne. Inte heller reagerade hon på att jag tog henne från våra hästar.

Det som är lite speciellt med Festi är att hon känns lite avskärmad och tar inte in det jag begär av henne. Lite "trög", svårt att förklara, men man måste verkligen ge henne mycket energi för att hon ska förstå att det är allvar. Hon är samtidigt väldigt reaktiv.

På hemvägen skickade jag henne framför mig och jag gick i ridposition från båda sidor.  
När vi kom hem igen fick hon för sig att inte gå ur stallet, hm... dålig idé:/ fick henne på andra tankar, så ut kom hon :) Kändes lite typiskt Festi! Hon kör sin idé när hon kan, så att säga, det är inget man får gratis där inte.

Repetition är A och O. Det är viktigt att allt sitter ordentligt innan vi kan gå vidare.

Känns skönt att vara på gång igen :)

RSS 2.0