Påskafton

Jag skriver numera på www.123minsida.se/carinawiberg

22 april

Har haft en bra dag med 2 fina ridturer. Vill ni se bilder så titta på min nya sida www.123minsida.se/carinawiberg där jag kommer att skriva ett tag framöver :)

22 april

Jag håller på att testa en ny blogg för att den här inte längre är till belåtenhet :/ Min nya blogg hittar ni på: www.123minsida.se/carinawiberg Det dröjer väl innan jag hittar alla funktioner på den och jag får prova gratis i en månad :) Hör gärna av er med synpunkter om den gamla och nya bloggen så jag får lite tips om hur jag ska göra :)

å en bild till då ;)

Fruma och jag :)

En superbra dag :)

Mitra är jätteduktig nu och har varit med på sin andra lektion. Det går galant i trav och skritt. Vi har inte börjat galoppera än, men det kommer snart :)

Mer av det vi gjort idag

Jonte passar på att roa sig med Garpur :)

21 april

Åter en hästig dag med lektioner och egen ridning. Idag ska sonen med ut :) Han åker snart till High Chaparral för att jobba där i 4 månader som skådespelare och stuntman i showen. Det är ju bra att han får träningsrida lite innan ;)

7 timmar med hästarna idag

För att gör ett avbrott i ridverksamheten så roade jag mig med att ställa upp hästarna för fotografering idag :) Från vänster: Trölla, Fruma, Grim, Garpur & Mitra. Dagen har bestått av den dagliga skötseln av hästar och av hästarnas hovar, ridlektioner samt egen ridning av 4 hästar. Mitra är bara så kul att att rida nu, äntligen, hon har varit lite av ett kylskåp att baxa runt med. Fast jag har å andra sidan inte ridit henne så mycket heller, pga. tidsbrist, så jag får skylla mig själv :/ Men nu har det lossnat. Det gäller att uppdatera hästarna ibland :) En tur till skogs blev det på sluttampen och det var verkligen härligt :)

20 april

Den här bloggen har börjat uppföra sig lite konstigt tycker jag :( Det går inte att göra ett nytt stycke med en radmatning mellan. Allt kommer i ett sträck och det kan bli väldigt fel när jag vill byta ämne :/ Bilderna blir inte som förut. Jag skulle vilja ha text under och det går inte heller :/ Ska jag byta blogg???? Men hur blir det då???? Nu har jag ju arbetat in den här!!!!! Jag försöker ett tag till :) Skam den som ger sig! Vad roligt det är att få positiv respons på sitt arbete :) Det kan jag leva på länge. Tack för igår :) I natt har det tydligen regnat men nu strålar solen igen. Dagen ska ägnas åt lektioner och egen tid med hästarna.

En låååååång, men bra dag

Intressant dag med ny bekantskap :) Islandshästen var väldigt OK och matte lärde sig fort hur hon skulle göra för att hästen skulle få focus på henne och följa med. Det blir nog bra när de har lärt känna varnadra ordentligt och vågar lita på varandra :) Äntligen var det någorlunda torrt på mon, fast fortfarande låg det snö kvar på sina ställen. En sädesärla och en humla har jag sett i dag. Igår såg jag en padda :)

19 april

Hela Edamergänget runt elden i går kväll. Det är kul att träffa andra företagskvinnor från bygden. Vi kan både inspirera och ge varandra tips. Idag ska jag på hembesök. Ett islandssto behöver hjälp med att tro på sin människa. Det blir spännande :) Sen blir det lektioner i eftermiddag.

18 april

Vilken tur med vädret :) Jag som ska ha möte här i kväll med ett gäng käcka damer. Edamer och Johanna Söderberg kommer på besök. Vi ska grilla och prata företagsfrågor vid elden så länge det går, sen får vi väl gå in om det blir för kallt. Påskpyntet är snart färdigt och snart är det även städat inne :) Jag hinner med att ha lektioner innan mötet. Det kommer att bli lite körigt :/ Men det går :P Kör hårt livet är kort!

17 april

Då är dagen fullspikad idag också :) Grabbarna grejar med veden och jag får fixa hästarna,trädgården och annan markservice såsom städa, diska, tvätta, laga mat å så. Men det är helt OK fördelning tycker jag :) Vi får varmt och gott i stugan i vinter igen. Jag får besök i morgon av Edamers trevliga damer, samt Johanna Söderberg. Måste förbereda lite för mötet med dem i morgon. Vi får se om det blir nåt lattjolajbans med hästarna förutom det vanliga idag :) Ha en fin dag i solen folkens :)

Det blev ändrade planer :(

Det var ju tur att vi inte var på vägen med hästarna :) Vi fick bli hemma och tvätta köksskåp istället :) och krattat i trädgården. När Kent tog bort ett av bakdäcken upptäckte han att ena lagret var urdåligt och var löst. Vi har ju anat ugglor i mossen ett tag men inte att det var så illa. Jeepen kunde vi inte dra med heller för draget är borttaget och inlämnat på renovering. Hopplöst alltså! Kent verkar hästar i Västergötland nästa vecka och då måste han köra Jeepen, hujeda mig vad dyrt det blir :/ Tur att inte jag ska jobba i Norge denna veckan:) och när jag ska iväg på ett hembesök så kan jag låna Jontes bil :) Men så trist att missa träningen :( Vi får komma igen i maj istället, med friska nya tag.

16 april

Strålande vårväder :) Vi åker till Årjäng och tränar med riddarna idag. Men först byte till sommardäck så vi åker lagligt :) Igår sladdade vi ridbanan och rundkorallen. Nu använder jag rundkorallen i utbildningen av mina elever också. Mycket nyttigt för dem att kommunicera med hästarna lösa. Trölla har "talat" om för mig att hon inte är redo för pensionering ännu. Det har tagit lite tid för mig att förstå det. Jag hade ju tänkt att hon skulle nöja sig med att gå lite lagom mycket med de funktionshindrade några gånger i veckan och därimellan någon tur ut i skogen med mig då och då. Men icke sa nicke, hon är inte med på det. Så nu har jag börjat träna henne igen. Hon är så alert och med på noterna. Hon gör saker som jag ber om som hon aldrig gjort förut :) bara för att visa för mig vad jag har gått miste om :) Där ser man! Ha dä gôtt i vårsolen!

15 april

Beställ foder för april, det är sista dagen för foderbeställning denna månaden :) Dimma och dis! Idag ska jag fortsätta att hoppträna med hästarna. Igår kunde vi använda rundkorallen till att testa lite med bommar på marken. Den hade torkat nästan helt nu :) Ha en nice day!

14 april, hovvårdstips

Nu när det är så blött och geggigt i hagen får hästarna stå i stallhagen, som är torr och grusad, några timmar om dagen för att torka och få sina hovar sprutade med kopparsulfat. Detta gör vi i förebyggande syfte så att risken för röta minimeras. Det är mycket vanligt att det blir röta så här års:/ så var OBS på hästarnas hovar och kolla strålen noga. Hästen ska inte ömma någonstans i hoven vid kratsningen av hovarna. Man ska kunna kratsa rejält hårt utan att de ömmar. När man kratsar ska det lukta gott eller ingenting :) så fort det luktar unket eller ruttet så är det något som är galet. Det ska heller inte vara trasigt, mjukt, hålor eller sunkigt någonstans i hoven. Kontakta gärna Kent om det är något som ni funderar över angående hovar: 070 567 46 42

13 april

Grått men uppehåll och det bådar ju gott med tanke på att jag behöver vara ute hela dagen :) Ridlektioner och hökörning blir det idag. Kanske klarar jag mig utan den gula regnrocken, allt blev genomblött igår.

Ett tips!

Idag fick jag ett samtal och jag blev än en gång påmind om hur viktigt det är att ta tag i problem omedelbart när det gäller hästar. Det är sällan några problem löser sig av sig självt. Tex. en häst som inte går i vatten, en som inte går att transportera, en som inte går att rida ensam. Det finns massor av exempel och det enda för att lösa problemet är att övertyga hästen om att du är en människa som den kan lita på, så att den kan utför det du ber om, utan att ifrågasätt dig. Ta tag i problem som uppstår där och då och inte vänta på att hästen ska lösa det själv, för det gör den inte :/ Troligen kommer problemet att bli värre i och med att den får lov att ta egna beslut. Summan av kardemumman blir en problemhäst!

12 april

Gråare, kyligare och blötare :/ Det blir full mundering när jag går ut idag med regnställ och gummistövlar. Ska väl rida lite och göra i ordning en ny skylt och fortsätta med vårstädningen utomhus. Sedan är det ridlektioner i eftermiddag. Passa på att sitta inne och titta ut på gråvädret ni som kan ;)

full rulle

Jag hann med 4 hästar :) Travade Mitra på ridbanan och gjorde lite annat smått och gott med henne. Allt gick bra! Garpur fick också träna i trav fast ute i skogen och det gick också bra :) bitvis, där det var torrt vill säga. Fruma tränades också i trav i skogen och till slut fick Trölla gå en runda både i skogen och på vägen. Hon blandade ihop gångarterna, så det blev lite hur som helst idag. Grispass är ingen höjdare :/ Men annars var hon sansad och skötte sig. Hon har väl lärt sig av gårdagen, att det inte lönar sig att stressa och försöka välja farten själv. Varmt blev det så det räcker till :) hästarna blev varma och jag med.

11 april

Det är bara att tuta å köra! Då tar vi nya tag idag och hästar ska ridas. Inga lektioner idag utan jag har en helt egen dag tillsammans med alla våra hästar. Härligt, inga tider att passa och jag kan ta det som det kommer. Vädret är strålande och jag vaknade till fågelkvitter. Igår hade vi 18 grader varmt, undrar om det ska fortsätta så ett tag nu? Ha en fin dag!

10 april

Det som göms i snö... Har fått undan en del på gården som tittar fram efterhand som snön försvinner. Men nu är det inte mycket kvar längre :) Jag är inspirerad av Feng Shui och eldar och kastar allt som är onödigt, gammalt och oanvänt. Skön känsla att rensa i röran! Hästarna har en vilodag och jag gör annat som är nödvändigt. Ha en fin söndag i ett varmt vårväder utan blåst för en gångs skull!

9 april

Ett strålande väder igen och snön är snart borta. Det blåser fortfarande så det torkar upp också. Ska nog försöka få ut Kent på en ridtur idag tror jag :) men först ska det shoppas lite.

Lugnet före stormen

Det blev allt halv storm och mer därtill så småningom :/ Men som sagt det är fördelar också :) det har torkat upp och snön försvinner fortare än jag någonsin trodde. Kent har kört med traktorn och fått undan skiten i hagen. Det ser genast lite trevligare ut. Jag har tränat elever och hästar idag i blåsten och det har gått bra. I morgon är riddarträningen avbokad och det blir träning nästa helg i stället. Ha en god afton!

8 april

Lite lugnare ute idag :) Inget ont som inte har något gott med sig, det har torkat upp rätt så bra ute i hagen av blåsvädret igår. Lektioner och egen ridning blir det i dag också. Vi passar på att städa upp ute och elda skräp, mellan varven. Jag funderar på att ordna en långritt för de som har egen häst. Men det får bli lite torrare först ute i skogen. Om det finns intresse så hör av er till mig.

vinden viner

Har haft en superbra dag i ridhuset och med hästarna här hemma :) Det blåser halv storm, ibland stormbyar så det knirkar i träden och allt som är löst ute har blåst omkring i omgivningen. Allt är insamlat och inplockat igen :) Hästarna har skött sig otroligt bra trots blåsväder och har focuserat på sina uppgifter med stor koncentration. Jag är en mycket nöjd tränare och hästägare för tillfället :)

7 april

Då ses vi väl på Norra Mon om en stund :) Vi är där mellan 10-12 idag, och alla är välkomna dit! Jag har packat ner det vi ska ha med oss:) Snart går jag ut och tar in hästarna. Men först frukost till mig och Kent. Ha de!

Fjärilar...

Har sett fjärilar ett par dagar nu och det är inte citronfjärlien utan nässelfjärilar :) Det måste ju betyda att det till och med är sommar nu ;)

Trölla och jag har varit ute en sväng på förmiddagen innan första eleven kom och jag red henne utan sadel och huvudlag. Hon har lite bråttom så jag fick diskutera lite med henne om fart och sånt. Trölla har alltid varit sån att hon "vet" vad som ska göras och så gissar hon vilt. Då kan det fort bli "fort och fel". Men vi redde ut begreppen att stå och gå iväg lugnt, flytta bakdel och framdel, sidvärtes och rygga.

Kanske tar jag Trölla med mig i morgon till ridhuset...vi får se.

6 april

Ser ut att bli en riktigt OK dag med sol till och med :)

Det blir likt sig som vanligt idag med lektioner och egen träning av hästarna.

Jag ska försöka hinna rida Trölla lite mer själv. Hon behöver egen tid med mig eftersom hon rids mycket av olika funktionshindrade personer. Det märks på henne ibland att det blir jobbigt för henne.

Det är svårt att hitta bra ridvägar nu, för även om det är bart ute på vägen så blir det förädiska hålor nu när tjälen släpper. Igår sjönk vi ner på flera ställen. Lurigt är det :/
Det gäller att hålla tungan rätt i munnen och inte rida för fort, fast det är lockande :P

I morgon tar vi en tur till ridhuset och alla som är intresserade av att komma och se hur vi tränar är välkomna

5 april

Vårfloden är mindre intensiv idag :) det verkar som det värsta är över nu. Idag går det långsammare eftersom det är kallare, mindre blåst och mulet.

Har för tillfället idétorka :/ Det blir gärna samma, samma, samma!

I vilket fall som helst har jag fått en del kontorsjobb klart idag och resten av dagen ägnas åt hästar och elever :)

Ska leka lite själv också med mina sköna juveler.

Det är verkligen vår i luften som de far omkring i hagen och faktum är att de hittar ett och annat grönt strå också i all snö, blöta, jord och lera. Kanske är det därför de är så lyckliga :)

Vi valde att ta bort vårt stora rundbalsnät igår. Det är för blött nu och mycket av det som var kvar där i var förstört. Vi måste nog hitta en lösning där vi kan ha det under ett tak.

Vårflod de lux

Nu har hästarna fått träna lite på grävmaskin och grej som tinar upp vägtrummor :)

Det är värsta vårfloden här idag. Det rinner vatten överallt och trummorna hinner inte svälja undan allt vatten. Vägen har försvunnit av strida strömmar. På bara 45 min hade vägen försvunnit från att ha varit lagad en gång. Helt otroligt vad fort det gick. Jag red över vägen som var helt lagad och 45 min senare var den avskuren igen.
Nu har de fått lagt dit en extra trumma. De pratade om att de kanske får höja vägen också.

Nåja, det var ju vår vi ville ha :)
4 april

Dimman har lättat och nattjobbet är överstökat för denna gången :)

Det finns 3 platser kvar på kursen i NH den 14-15 maj här hemma på gården. Först till kvarn...

Kom gärna till Norra Mon på torsdag kl 10 - 12 då vi är där och tränar våra hästar!

Idag ska jag vara med våra hästar hela dagen. Det blir lektioner och egen ridning, samt lite foderförsäljning.

Ha de!

Stora rullardagen


Alla hästar i tur och ordning la sig i gruset för att få bort lite vinterpäls den naturliga vägen :) Här är det Fruma!

Trölla ligger till vänster och Fruma till höger, i mitten går Mitra och letar rätt plats att rulla sig på :)

3 april

In i dimman :(
Hela världen ser ut som filmjölk just nu och i natt när jag åkte till Norge såg jag nästan inte vägen alls. Jag har aldrig varit med om en sådan dimma tidigare, den drar fram i tjocka dimslöjor, helt enorm.

Vägen nedanför oss håller sakta men säkert på att spolas bort av allt smältvatten:/ det var illa i går kväll, men nu har det spolats bort mycket av vägen under natten.

Det blir en del vatten av all snö som smälter och man ser nu vilken kraft vatten har.  Tänker på det lilla som ändå flyter fram här och så tänker jag på sunamis, som jämförelse. Svindlande tankar som jag ändå aldrig kan förstå vidden av hur det är i verkligheten. 
Jag är så tacksam för att jag bor i den här delen av världen. Det har aldrig stått högt på min önskelista att vilja vara eller bo någon annanstans än hemma i trygga gamla Svedala :)

Fundrar på att göra ett besök i ridhuset där islandshästföreningen Idja håller till idag!

Vi får se!

Hästarna först!

För en grå dag...

Har mött en trevlig herre idag.
En häst som vill göra sitt yttersta för människor bara han förstår vad han ska göra :) Alltid lika roligt att möta nya individer och lista ut hur de fungerar.

Gråmulet och dimmigt, lite småregn i luften, rått i luften och med andra ord kommer inte jag att vara ute särskilt mycket längre än nödvändigt idag.

Jag gör pinan kort och tar in mina hästar en sista gång för idag, lämnar ut lite foder, sen tar jag kvällen :) 

Senare i kväll åker jag till nabolandet igen.

2 april

Efter en ok jobbnatt är jag redo att möta dagen!

Jag ska träffa en ny häst idag. Det är alltid lika spännande :)

Igår blev jag lurad en gång, vad jag vet :P

Fotbollsträningen går framåt :)

Nu har vi 2 hästar som spelar fotboll och använder benen och en som använder mulen och den fjärde vill än så länge bara titta på bollen :)

Fruma puttar bollen framför sig rätt så fort nu.

Trölla ville ha kontakt med bollen med en gång vi kom ut på banan och satte igång och sparkade den framåt. Att rida och driva bollen framför henne var heller inga problem och det kan nog gå att få upp lite fart också så småningom :)

Garpur är mer skeptisk, som vanligt, och det lär ta den tid det tar för honom att komma över sin rädsla och kunna nudda den.
Vi tränar på :)

Jag kommer att lägga ut en film på facebook där Fruma puttar bollen framåt :)

1 april

Nu lyser solen igen :)
Det var inte kul att köra till nattjobbet igår kväll :( såg knappt handen framför mig och snorhalt var det.
Nu ser det ut att rätta sig till igen. Snön smälter och jag tror vi ska hålla till på ridbanan idag och ha lektionerna där, i stället för att utsätta oss för hala vägbanor och knepigt underlag i skogen.

Jag har NH kurs 14- 15 maj, så passa på att anmäla er redan nu. Först till kvarn får först mala då jag endast tar emot 6 ekipage varje kurs. I dagsläget har jag 4 platser kvar.
Ring eller maila mig!

Mer info hittar ni på min hemsida: www.wibergs-nh.se
070 359 27 18
carina@wibergs-nh.seRSS 2.0