Ser fram mot våren nu!


Nu längtar vi efter våren!
Det är mer liv i hagen nu, hästarna springer runt och leker i den djupa snön.
Den här vintern har vi inte behövt använda några broddade boots ännu, men den tiden kommer nog snart.
Vi fortsätter att ta in anmälningar på våra kurser i NH och hovvård. Säsongen ser ut att bli bra :)
Vi tränar hästarnas kondition i snön och den mentala biten på ridbanan, oftast.
Det är otroligt att ha den förmånen att få vara med hästarna så stor del av dygnets alla timmar som vi har. Man lär sig något nytt om sig själv och hur hästar fungerar för varje dag.
Enligt Pat Parelli tar det 300 timmar för en oinriden häst att acceptera människan på ryggen. Det tar 1000 timmar för en ryttare att bli bekväm med att sitta på hästryggen. Tiden därefter är då man kan börja lära sig rida.
Tänkvärt!

Nya grejer!


Idag har vi pulsat i snön igen! Två fina rundor i skogen blev det. Det ska bli kul att se hur hästarna ser ut efter all den här träningen de har fått i vinter. När all vinterpäls har släppt kommer de att se ut som vinthundar ;)
Jag har investerat i lite nya leksaker till hästarna. Det har blivit en mur och en vattenmatta. Är väldigt sugen på att prova sakerna snart. Ser fram emot bar mark så man kan göra lite häftiga saker.
Har även haft ridlektioner och lämnat ut lite foder idag.
Nu är Kent på väg hem efter en vecka i Västra Götaland där han har flera hästar som han sköter hovarna på. På hemvägen har han jobbat i ett stort travstall, utanför Karlstad, med hovar och massage.

Det blev en ridtur trots kylan


Här står vi och tittar på utsikten! Det var ganska kallt fortfarande, ca -13, men ändå skönt i solen. Garpur fick jobba hårt i uppför och nerförsbackar i djup snö. Kan tänka mig att det blir mjölksyra i benen så det blev många pauser i solskenet.
På vägen hem så stiger jag oftast av hästarna och låter dem gå lösa med mig hem :)

Det tror jag att både jag och hästen uppskattar lika mycket. Gammal stel kropp får leda upp sig lite och bli varm om tårna.

Kyligt värre!


-25,5 grader det är lite väl kallt och ännu mer snö har det kommit. Fördelen är ju att allt är väldigt rent och fint. Det är ju tur att inte hästarna har tappat sin vinterpäls ännu.

Jag har jobbat en del med andras hästar nu en period och det är intressant och trevligt att möta nya bekantskaper.

När det är så här kallt så ser jag till att planera inför varmare tider. Jag har beställt lite nya leksaker till hästarna som blir bra träning framöver. Det blir en mur och ett vattenhinder bl.a.

Får se hur temperaturen blir framåt dagen. Det blir troligen några hästar ridna idag och senare ikväll blir det ridlektion.
Tjingeling! 

En månskensritt!


Nu har vi nyss kommit in efter en månskensritt.
Dock inte fullmåne, men ändå så var det ljust nog att rida utan pannlampa i skogen.
Ute i skogen stötte vi på 2 fyrhjulingar. Det var ett par hitflyttade Oslobor som rastade sin hund, Jack Russel, lös i skogen medans de stod och rökte.
Efter en stund kom hunden springade fram till hästarna och de stod där och tittade när den sprang runt dem. Vi pratade en stund coh sen red vi vidare.
När vi ridit ½ km reagerade Garpur på något och jag hörde hur det skällde precis bakom oss. Kent som red Grim sa att han fick bra fart i rumpan pga. hunden. Men det gick bra. Så fort Grim fattade att det var hunden, så bekymrade han sig inte över den nåt mer och vi red hemåt i månskenet.
Det var en fin tur trots lite spänning med hunden som kom från ingenstans och skällde på oss.

Vilodag!Idag har vi gjort oss förtjänta av en vilodag. Både hästarna och jag har jobbat hårt nu en period.

Ännu mer ridsugna ungdomar!Friluftsdag igen:) Idag var temperaturen betydligt bättre än förra veckan.
Gänget med duktiga ungdomar fick "nosa" lite på Natural Horsemanship. Det innebär att de får en genomgång först om hästar och deras beteende. m.m. 

Därefter lite praktiska övningar, så som att borsta hästen när den står markbunden och hästen ska stå still under hela tiden vi ber om det.

Sedan blir det övningar i att leda hästen på rätt sätt.

På slutet blir det ridning i repgrimma där de får använda de minsta signaler (sitt focus och säte) till att få hästen att gå fram, stanna, backa och svänga.

Mer snö att pulsa runt i :)

Ja, det är bara att gilla läget :)
Mer snö och hästarna kommer att få värsta musklerna efter den här vintern. De kommer att se ut som Belgien Blue ;)
Fast vi gillar vinter och snö. Det är renare och inga flugor, knott, klägg, mygg och annat som sticks.


Idag har jag egen tid med hästarna.
Trölla hade lite åsikter om det jag föreslog att vi skulle göra idag. Det var inte aktuellt att gå sidvärtes sa hon och pep och slog med svansen. Men det var snabbt överstökat och hon förstod att det som vanligt gäller att lyssna på mig. Hon var pigg och alert den lilla krutgumman. Fruma har gått en rejäl runda i skogen och i sällskap av grannen och hennes Tinkersto. Bra med lite social träning. I eftermiddag blir det Grim och Garpur som ska ut på tur.

Bra träning!

Idag har vi ridit bredvid och över 61:an som är en mycket trafikerad väg där det bla. går stora långtradare mellan Norge och Sverige.
Fruma, som jag red idag, var inte direkt förtjust i de stora bilarna som körde fort förbi. Men efter att ett par stycken åkt förbi så var det ganska OK i alla fall. Men det får bli mer träning på stora bilar framöver för henne, så hon blir ännu säkrare på att de inte tänker äta upp eller anfalla henne ;)

Ljusare dagar!


Ännu en fin dag har gått!
Vi har gjort några ridturer i skogen idag med. Lika fantastiskt idag, solen som skiner, fåglar som kvittrar och snön smälter så sakta från träd och tak.
Nu när dagarna blir längre och varmare så har vi kommit till den jobbiga perioden då hästarna tappar sin vinterpäls. Det är en jobbig tid både för hästarna och för mig ;) jag ser ut som en häst själv efter att ha borstat dem.

Dagarna går!


Idag kunde jag äntligen få ut Kent på en ridtur:)
Vi behöver träna upp våra hästar så de orkar med en 6 dagars packkurs i maj. De fick pulsa i snön upp och ner i backarna.

Vi har planerat in fler ridtimmar nu framöver så vi ska nog bli i form.
Idag flög det upp 2 orrar på samma ställe som jag sett dem på förut.
Igår när jag var ute och red var det älg, alldeles bredvid oss, som lockade på en annan älg.
Fantastisk att komma så nära naturen och verkligen uppleva, höra och se djuren på så nära håll.

Friluftsdag!


Idag har vi haft besök av ett gäng trevliga ungdomar som hade lust att få veta lite grann om NH och att få prova rida i repgrimma. Alla var intresserade och klagade inte trots kylan.
Jätteduktiga tjejer!


  
Det var tur att det gick att värma sig vid elden. Någon kom på att det var varmt på höskullen. Bra tjej reder sig själv:) De fick göra lite av varje med hästarna och de var som sagt duktiga, både hästar och tjejer.

Härliga dagar!Härliga vinter :) Inga knott och mygg, bara vit pudersnö så långt ögat når.
Vi jobbar på med hästarna och människorna.
Kent säger att hovarna är så fina nu, på alla hästar han jobbar med, så han har fått dra ut på tiden mellan verkningarna på många av dem.

Idag har vi....

Fortsatt träningen av Mitra. Jag har ridit henne i paddocken flera gånger i veckan och idag har vi tränat mest på att flytta bakdelen och one rain stop från skritt så hon har blivit mjuk och lyhörd.
Fruma har fått sin träning i dag uppe skogen. Pulsa i den djupa snön och lite miljöträning av stor maskin och lite annat smått och gott. Det som upprörde henne var grannens arab som sprang och skrek i sin hage. Men det gick fort över och hon kunde snabbt koncentrera sig på sin uppgift igen.
Trölla har fått traska runt med en elev som tolkat efter henne och sedan en rejäl runda i skogen, full fart i snön. Garpur var med på samma skogrunda.
Härligt med all snö och lagom kallt :)
Njut varje minut!

Tur med väder!

Här i västra värmland har vi en otroligt fin vinter!
Det är lagom med snö, ingen is, snön är lätt att skotta undan och att gå i pga. kylan som dock inte är någon nackdel i det här fallet.
Vi gör fantastiskt fina ridturer, med ett otroligt bra underlag.
Hästar och människor har kul.


Lite funderingar!

Jag tänker på hur olika syn vi har på hästar och människor.

Det är väl upp till var och en hur man vill använda eller inte använda sin häst, tycker jag. Huvudsaken är att man tar hand om sin häst och ser till att den trivs, är frisk, har hästkompisar, får den vård den ska ha, är pigg och glad och får det utrymme och utevistelse den ska ha.

Vad det är för ras har ju heller ingen betydelse, så länge människa och häst kommer överens och kan samarbeta.
Alla människor och hästar är ju lika mycket värda, från minsta lilla ponny till största shire häst, eller vilken nationalitet vi har spelar ingen roll, alla är vi människor oavsett färg eller form.

Hästar och människor är väldigt lika i mångt och mycket.
Alla kan inte vara elitidrottsmän. Alla gillar inte att hoppa. En del gillar att leka så länge de lever. Somliga gillar att tävla. En del vill helst gå omkring i skogen osv.
So What!

Njut av tillvaron och ha kul, oavsett vad ni gör eller inte gör, med era hästar!

RSS 2.0