30 novemberÄnnu en blöt dag! Vi har dragit bort lera från stallhagen så det är mycket bättre för hästarnas hovar där nu. Det är tur vi har så stora hagar med mycket variation på underlaget. De har stått mer uppe i skogen där det är stenar och lite upphöjt i terängen, alltså torrare mark. De väljer inte att stå inne eller i vindskyddet som de har möjlighet till. I helgen har vi varit på tur med alla hästarna, uppehållsväder :) Mitra, som inte är inriden ännu, fick gå med som handhäst. Vi tog en ganska lång tur både på vägar och ut i skogen på klättring där det inte var stigar. Hästarna fick ta en paus och vi band upp dem i träden så de kunde äta lite på det som fanns runt dem. Det är skönt med vältränade hästar som kan parkeras var som helst ute i naturen och lugnt och fint stå och vänta tills det är dax att gå igen.


Hästarna har ledigt :)

Hej å hopp!
Nu har hästarna ett par människolediga dagar. Det kan de behöva ibland. Passar mig bra också när det regnar och är tråkväder. Vi brukar aldrig låta hästarna ha så långa viloperioder, utan det det blir som det faller sig, lite då och då. Mest beror det på vädret och hur kul vi tycker det är att rida och leka med hästarna. Hästarna har ingen tidsuppfattning, så för dem spelar det ingen roll. Jag håller för fullt på med advents- pyntet. Det ska pyntas i stallet och det ska hängas upp ljusslingor utomhus och annat smått och gott. Det blir så fint så :)
Ha dé!

Vi provar nya paden!


Då har Fruma fått inviga den nya paden:)
Jag och Fruma passade på att ta en fin tur i skogen när det äntligen är fint väder. Solen skiner och man blir genast på ett bättre humör och får mer energi. På tal om pad så kan jag varmt rekomendera tovad pad med egenkomponerad islandshästbild på sidan. Finns inget bättre att ha under en sadel än en tovad pad med eller utan islandshäst ;) Ha en fin dag!

Blötare än blötast...

Har i alla fall varit ute i detta så kallade väder. Även om det är blötare och lerigare än någonsin så är det fantastiskt roligt när man ser hur eleverna utvecklas. Litet barn klarar av stor häst som stönar och vill ha sin vilja igenom och barnet bara förklarar med enkla medel att det är inte aktuellt för en häst att sköta tankeverksamheten på egen hand :) och hästen lyssnar och gör som barnet säger och det ser ut som en dans. Jag blir lyrisk när jag ser den kommunikationen mellan häst och människa och dagen är räddad trots uselt väder. Jag LER resten av dagen :)

Solsken :)

Yes! Vi ser ljuset äntligen:) Passade på och red flera hästar nu på förmiddagen i det fina vädret. Jag rider ofta barbacka och endast med repgrimma och en tygel (eller ingen tygel) bara för att jag vill lära mig att styra hästen med endast mitt focus och kroppsvikten. Våra hästar är väldigt lyhörda och lyssnar otroligt bra på våra små signaler, vilket gör det mycket lätt att rida. Inget ont i armarna eller benen här inte, eftersom vi endast behöver använda oss av focus och bäckenet.
Jag har haft öppet in till stallet nu flera nätter för jag trodde att hästarna ville stå torrt nu när det har regnat så mycket. Men inte ett spår av hästar som stått inne. Inatt blir det stängt där igen för det verkar inte vara där de väljer att vara trots dåligt väder. Det är typiskt männskligt att tro att de vill vara inne bara för att vi vill vara inne.
Ha en fortsatt bra dag :)

Ännu mer regn :(

Nu har jag inte så väldigt svårt för att hålla mig för skratt. Det tar emot att gå ut i den här leran varenda dag. Jag försöker se det positivt och det är i alla fall är tur att det inte kommit ner som snö, för då undrar jag hur många meter snö vi hade haft? Det blir till att ta in hästarna och låta dem torka upp lite, både på kroppen och om fötterna. Sedan blir det ridlektioner hela eftermiddagen. Hej å hå lilltå!

Blöt, blött, blött!

Jag är i alla fall glad att vi inte bor i Australien där det inte har regnat på flera år. Men nu tycker jag det är lite orättvist att vi ska ha så mycket vatten och de så lite. Det kunde ju vara lite bättre fördelning på vattnet i världen, allt behöver ju inte hamna här. Det har varit blött i ett ½ år nu och hästarna har gått i de blöta hagarna dagligen. Därför låter jag dem stå inne en stund om dagen så att de får torka upp lite. Det kan lätt bli röta i hovarna när de aldrig får bli torra. Hoppas på torrare tider framöver! Tjena mittbena!

Vi leker i roundpen

Grim och jag leker i roundpen
I vår roundpen leker jag med hästarna i "frihet". När jag leker lär jag mig att använda min kropp så att jag kan få hästar att utföra rörelser jag ber om utan att använda några andra tecken än mitt focus och kroppspråk. Jag kan få hästarna att öka och minska farten, stanna, vända inåt, utåt, öka och minska volten, sidvärtes övningar och backa, samt mycket mer. Det finns egentligen inga begränsningar för vad vi kan göra, det är bara att prova. När jag får hästarna lyhörda och samarbetsvilliga så behöver jag inte använda mer tryck på hästen än ett knott känns för hästen. När hästarna lyssnar på mina minsta signaler, alltså focus och kroppsspråk, så kan jag rida hästar utan huvudlag i skog och mark. Det tycker både hästarna och jag är trevligt.

Idag verkar vi hästarna!

Så här trevligt är det när Kent verkar hästar:)

Vi har alla våra hästar barfota och de verkas av Kent var 5:e vecka. Alla hästar har varit barfota sedan år 2004. Tre av dem har aldrig varit skodda, en har varit skodd 2 gånger och det var när vi köpte honom som unghäst och den 5:e har varit skodd ca 2 års tid och fram till 2004. Det har aldrig varit några problem att rida dem året runt tills för ett par vintrar sedan då det blev längre perioder med is. Men det problemet löste vi i och med att vi köpte boots som vi broddat och använder då vi rider på isiga vägar. I hagarna har vi använt oss av aska som vi strör ut där det är som mest halt för hästarna att gå. Vi har aldrig råkat ut för att hästarna har halkat eller skadat sig pga underlaget. Hästarna går ute dygnet runt i ur och skur året om, och de har tillgång till vindskydd och fri tillgång på grovfoder.

En helt vanlig dag!

Det är influensatider så jag får vara lite flexibel. När man har med hästar att göra så är det en väldigt bra egenskap. Ibland får man vara väldigt snabb att ändra sin ursprungliga plan. Idag ska jag ägna mig åt lekar med de yngre hästarna. Ingen dag är den andra lik för hästarna här på gården. Det gäller att variera uppgifterna så mycket som möjligt så inte hästarna kan lista ut vad som är på gång. Jag får hästar som tycker det är kul att vara med mig och som intresserat följer med på det jag föreslår. Lika ofta som jag rider, så har jag hästarna löst och leker med dem och ger dem diverse uppgifter att lösa. Lek och ha roligt med era hästar! Det har jag :)

Lyssna på hästen!

Återigen har jag fått brekräftat vad jag redan visste. Det finns inga dumma hästar! Om hästen beter sig på ett sätt som för oss verkar konstigt, onormalt, dumt etc. så måste vi människor ta reda på orsaken till detta beteende. Den kan inte tala med ord om för oss vad den vill säga, den visar med sitt kroppsspråk. Om vi är lyhörda och lär oss hur hästen reagerar när den visar obehag, smärta eller frustration så kan vi fortare hjälpa hästar. Hästar är experter på att dölja sina problem.
Årterigen kan jag rekomendera Kent, som är massör & elektroterapeut för både häst och människa!

Vy över tjärn


Skogsbild


Dagens projekt!

Idag är dagens goda gärning avklarad :) Hjälpt granne att hålla en häst, enkelt & grejt! Sedan blir det ridlektion med privathäst och därefter egen ridning. Vädret idag är mulet med isiga vindar, alltså åker byfånemössan på.

Man lär så länge man lever!

Jag ska nog få det här att fungera så småningom :)
Man lär sig av sina misstag heter det ju :(
Jag har blivit drabbad av en oseriös foderkund och står med en massa tävlingsfoder som jag behöver bli av med.
Ett bra foder för tex. trav och galopp- hästar, alltså hästar i full tävlingskondition. 20kg säck kostar 280 kronor.
Sedan har jag 9 säckar av ett unghästfoder också, för trav och galopphästar eller andra lite mer svårfödda unghästar. 20 kg kostar 280 kronor.
Det finns som sagt hemma, så det är bara att höra av sig!

Vad bloggen handlar om

Jag tänkte skriva om sådant som handlar om vår verksamhet, alltså hästar, NH, hovar, foder, massage, elterapi osv.
Igår var Kent och jag ute och jobbade med saker som har legat efter på vår gård. Det var ganska tungt kroppsarbete för en "gammal" ;) kropp och det kändes rejält i rygg och axlar när jag kom in. Som tur är så har jag Kent, som är en fantastisk massör:) Han fick knåda på mig i en timme och därefter är jag som ny. Självklart så känns det som om jag har varit genom en mangel, men stelheten är borta. Jag kan varmt rekomendera Kent som massör, både till häst och människa, då det ger ett mycket bra resultat.
Ett tips, är presentkort på massage i julklapp!

Jag har startat en blogg :)

Ja detta ska bli kul!
Idag har jag tänkt fixa lite inne med saker som ligger efter. Sedan bär det iväg ut till hästarna. Lite egen ridning och därefter lektion.

RSS 2.0