Westernsadlar!

Det vet ju var och en att det finns ingen häst som är lik en annan :) Precis som människor är vi olika, och tur är ju det :)
De "vanliga" sadlarna finns det en mängd olika märken, utseende och storlekar på, vilket är bra, för det måste finnas sadlar så att var och en häst ska få en sadel som passar just den. 
Likaså är det med westernsadlar. Du kan få tillverkat en sadel till din häst, oavsett storlek och ras, som passar just den.
Det skulle aldrig falla mig in att sätta på en för stor eller för liten sadel till mina hästar och som dessutom skulle hämma deras gångarter. Våra hästar är allt för värdefulla för oss. Att utsätta dem för en dåligt anpassad sadel är otänkbart. Det kan medföra långvariga skador och plågor för hästarna.
Alla våra sadlar är tillräckligt breda i bommen och korta för att passa våra islandshästar och de kan dessutom tölta när vi rider i dem.
Jag har haft ett antal hästar och ponnyer genom årens lopp och jag har fastnat just för islandshästen pga. deras trevliga temperament och ljuvliga gångarter:)
Det är tur det finns hästar av alla de sorter så att var och en av oss människor kan hitta just sin favorit. 

Händelserik ridtur!



Idag fick jag se vad min träning har resulterat i.
Fruma och jag promenerade genom vår hästhage och upp i skogen där jag skulle sitta upp. Jag märkte på Fruma att det var något runt oss, för hon var focuserad både på mig och på det som hon hörde. Men hon var helt lugn och stod still. Under tiden när jag ställde om stigbyglar och satt upp så skuttade det fram en råbock. Han sprang runt fram och tillbaka och Fruma den lilla duktiga hästen höjde bara ena ögonbrynet.
Så började vår klättring uppför berget, hon klev på i den djupa snön och jag stannade en gång så hon fick pusta lite innan vi fortsatte.
Väl uppe på toppen så sprätte det upp en orrtupp, bara 10 meter framför oss, och Fruma tog bara ett steg åt sidan. Vi fortsatte framåt och strax flög det upp en till, ca 30 meter före oss, därefter en till, bara 5 meter vid sidan om oss och sedan ännu en.

Alltså, 5 orrar satt och kurade i snön i sina hålor, och den duktiga hästen bara tittade och vi gick lugnt vidare.
Skönt att jag har tränat så mycket med våra hästar att de tål sådana överaskningar i skogen.

Ridtur!


Idag har vi varit på tur i 3 timmar. Vi har ridit i skogen där inga spår fanns efter några djur. Hästarna pulsade på, uppför och nerför, pigga och glada. Halvvägs tog vi paus och hästarna fick hö och vi grillade korv och drack kaffe. En riktigt fin tur bland snötyngda träd. Så vackert och avstressande att rida i skogen. Det påminde mig om landet Narnia.

Verksamheten blomstrar :)

Vi har kommit igång ordentligt nu efter vila och kyla. Elever och kunder strömmar till. Kent har mycket att göra med massage på häst/ människa och hovvård.
Själv har jag ridelever och nya träningshästar inbokade. Idag ska vi "reka" en ridtur inkl. grillning tills i morgon då vi har en lång födelsedagstur på programmet. Vi kommer att ordna en plats där hästarna kan äta hö när vi grillar och njuter av utsikten. Kul med lite omväxling för hästarna.

Svar på några frågor!

Westernsadlar föredrar jag framför vanlig engelsk för att de är bekväma för både ryttare och häst. Det gäller att hitta rätt sadel till sin häst så att den passar ordentligt för både häst och ryttare.
Att en ung häst lägger sig ned när man tränar den är inte så konstigt. Det är jobbigt mentalt för den och vissa individer tar till det som en flykt. Det kan även vara ett kroppsligt problem hos hästen och då måste man hjälpa den med det.

Uppsittning och lite ridning!


Dagens övningar har vi gjort tillsammans med Grim, dels som moraliskt stöd men också som störande moment.
Jag använde Grim som hjälp att få Mitra att lättare förstå kommandot, gå fram. Hon förstod det hela lätt, som vanligt :) även att styra henne fungerar bra med bara vikthjälper. Hon var på väg att gå om Grim en gång, så jag tog ett tag med tygeln och då blev hon lite förvirrad en sekund, men uppfattade snabbt vad jag var ute efter och kom snabbt tillbaka på sin plats igen.

Därefter red jag henne självständigt och det fungerade väldigt bra :) Hon var helt avslappnad och lyssnade på mig hela tiden.

Sedan red Kent runt omkring Mitra i skritt och trav och hon stod helt still bredvid mig hela tiden med focus på mig.
Vilken häst hon kommer att bli, den lilla godingen :) Hon följer mig som en hund vart vi går, I LOVE ALL MY HORSES <3

dag 3, vi repeterar lite av vad Mitra redan har gjort!


Igår hade Mitra en vilodag och idag fortsatte vi att repetera lite av vad vi redan gjort. Sadlingen ska fungera med hästen lös och den ska stå still under hela proceduren, vilket hon så klart klarade med bravur:) Sedan testade jag, som alltid, att hästen flyttar sig åt alla håll när jag ber om det. Framåt, bakåt, sidan, uppåt och nedåt. Därefter kollar jag att den kan gå framför, bakom, vid sidan om mig och stanna när jag ber om det. När allt är kollat och OK, fortsätter jag med uppsittning och hästen ska stå absolut still hela tiden tills jag ger en signal att gå.

Idag gjorde Mitra något helt oväntat, vilket inte är så ovanligt att hästar gör :) Hon lade sig ner, mitt i min uppsittning, så det var bara för mig att be henne stiga upp och förklara att det var inte det jag bad om utan att stå still så jag kunde kliva upp.
När det händer något oväntat, gäller det att vara flexibel och inte bli upprörd, utan lugnt och metodiskt lösa "problemet" så att hästen förstår vad den ska göra. Mitra är en väldigt klok häst så hon förstod sitt misstag och gjorde därefter det jag bad henne. Vi slutade med att det fungerade att jag kunde kliva upp på båda sidor.
Träningspasset idag tog inte mer än 30 min.

Dag 2, träning av Mitra!



Idag tog jag Mitra till en arbetsplats där det fanns traktor med skopa, en slags bandvagn, flera bilar och en massa gubbar som jobbade med att ta ned telefonstolpar och kabel. Det var alltså full aktivitet med konstiga ljud och en massa saker som Mitra aldrig sett. Alltså ett ypperligt tillfälle att testa sin häst och mitt ledarskap :)
De 20 min som jag var ute med Mitra igår gav resultat idag. Idag fungerade allt perfekt och hon gjorde allt jag bad om.
Hon gick till arbetsplatsen utan tvekan fast hon såg på långt håll att något var annorlunda och hon stod lugnt och stilla och tittade på vad arbetarna höll på med.
Det är viktigt att kolla hästen från marken och utsätta dem för sk. "farliga" saker så mycket som möjligt. Det minskar risken att hästen blir skrämd när du träffar på ovanliga saker senare när du sitter på hästen.

Träning av unghäst!



Det ligger något i talesättet: att skomakarns barn har de sämsta skorna! Inte så bokstavligt, menar jag:) utan att det blir liksom inte tid över att ta tag i de egna yngre hästarna. Men idag har jag i alla fall gått en promenad med Mitra som blir 4 år och som jag håller på att rida in.
Rom byggdes inte på en dag och jag har inte bråttom.
Vi har haft en LÅNG ledighet med Mitra och hon tyckte det var spännade att få komma ut och se sig om. Mitra är en mycket egensinnig dam som har egna åsikter om hur saker och ting ska gå till. För det första tycker hon inte att det är nödvändigt att gå överhuvudtaget, men det får hon lära sig att göra när man går med mig :) Sedan tycker hon inte det är nödvändigt att gå precis där man säger åt henne att gå heller. Även det måste man som häst göra när jag går med dem :) Hon var nere i ett dike, en vända, och låg på knäna och tittade på mig precis som om hon undrade hur jag hade lyckats få henne på knä där nere. Det var bara att förklara för henne att är det så att hon inte respekterar det jag säger till henne så kan det bli så tokigt, varpå hon klev upp och jag berättade för henne hur man går. Därefter gick hon som på räls. All träning jag gjorde med henne tog ca. 20 min och vi kunde gå hem till de andra hästarna igen.
Det är inte tiden som är viktig utan kvaliteten på det vi gör med hästen. Lär den sig något på 5 min så är träningen slut. Sluta alltid när det går bra:)

Vi är igång efter några veckors vila!



Det är fantastiskt vad lite vila gör underverk:)
De redan förut känsliga och lättridna hästarna är ännu mer lyhörda och samarbetsvilliga efter den här periodens ledighet. Så glöm inte bort att låta era hästar få en välförtjänt ledighet ibland. De förtjänar att bara vara hästar i en flock och få busa runt utan inblandning av oss människor. Att få rensa både kropp och själ från yttre och inre påfrestningar gör så gott för dem och för oss :)
Ha det gott alla hästmänniskor!

Tolktur med Trölla!



Härliga bananer :) Emma tolkar efter Trölla i det fina vintervädret. Det fick bli en tur på vägen för det var ganska ojämnt underlag ute på gärdena. Jag valde att inte sätta på boots och det gick alldeles utmärkt ändå, trots att hon är barfota :) Hon töltade stadigt på vinterväglag.
Det blir mer tolkning framöver, det gav mersmak det här :)

Signe, vår chef på gården!



Katten Signe är det ingen som basar över:) Här på gården är det hon som flyttar på hästarna. Hon har första tjing på vattnet och nåde den som försöker sticka ner huvudet när hon ska dricka. Snabb som blixten slår hon med tassen över mulen på hästarna så att de lika snabbt drar sig undan och låter henne få dricka först.
Hon styr även över mig :/ Ingen kan tjata så som Signe. Hon ger sig aldrig! Det låter som den värsta sirén när hon sätter i gång sin klagolåt. Ingen orkar stå emot så värst länge förrän man gör det hon ber om. Ger henne mat, klappar henne, fyller på vatten eller vad det nu är hon klagar på. Hon ger sig i alla fall inte förrän det blir såsom hon tänkt sig. 
Vi älskar vår Signe i alla fall :) 

Ståpäls!



Så här ser hästarna ut nu i kylan, snacka om ståpäls! Garpurs fina;) rumpa är full med rimfrost och resten också :)
Have a nice day! Själv håller jag mig inomhus och eldar för fullt.

Hästar i vila :)



Kylan håller i sig och hästarna fick avsluta förra året med vila och starta det nya året med att vila. För min del har jag inga problem att låta hästarna ha perioder med att bara vara hästar i sin egen flock. Det är bra för dem att få rensa hjärnan och bara vara hästar till kropp och själ. De blir mycket mer allerta och positiva efter en viloperiod.
Eftersom vi har en väl fungerande relation till varandra så vet de hur det är att uppföra sig när vi startar igen. Nu njuter jag bara av se dem i hagen och studera deras beteende gentemot varandra. Det syns vem som har de olika uppgifterna i flocken. Alla har sin uppgift och det kan variera från dag till dag. Ingen individ är värdelös. Mycket intressant och lärorikt att studera. Människor har mycket att lära av hästarna.
Ha det gott och håll värmen :)

RSS 2.0